Te veel zout?
Te zout eten is niet goed voor je.
Er zijn voedingsmiddelen waarvan je
misschien niet eens weet dat ze veel
zout bevatten.

 

 

Keukenzout is het bekendste zout in de voeding. De chemische naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl).
Het mineraal natrium, aanwezig in zout, speelt een belangrijke rol bij het regelen van de vochtbalans van het
lichaam en is nodig voor een goede werking van de spier- en zenuwcellen.

Wat is teveel zout?
1 gram zout is 0,4 gram natrium.
Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout, ofwel 2,4 gram natrium per dag binnen te krijgen. Voor kinderen varieert dat tussen de 1 en 6 gram, afhankelijk van de leeftijdsgroep.
De gemiddelde natriumconsumptie wordt geschat op 3,6 gram natrium wat te veel is.

Een product is erg zout als het 1.5 gram zout dus 0,6 gram natrium per 100 gram bevat.
Een product is niet zout als het 0,3 gram zout dus 0,1 gram natrium per 100 gram bevat.

Het meeste zout in eten wordt door fabrikanten toegevoegd om het eten op smaak te brengen. Van nature zit er niet zoveel zout in producten. In sommige producten wordt zout toegevoegd om producten langer houdbaar te maken. Bijvoorbeeld in vlees(waren), vis, kaas en groenten zoals zuurkool. Daarnaast zorgt zout bij sommige producten voor de juiste structuur, zoals bij kaas en vleesproducten zoals worst.

Hoeveel zout wordt toegevoegd verschilt per product, maar gemiddeld zit zo’n 75% van het zout dat we binnenkrijgen al in eten en drinken. Gemiddeld komt 25% van het zout uit eten uit het zoutvaatje.

Het meeste zout zit verborgen in kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Ook zit veel zout in brood, kaas, vlees en vleeswaren. Zout zit niet alleen in producten waarbij het goed te proeven is, maar ook in bijvoorbeeld roomijs, kruimelvlaai, zoete drop en cornflakes.

Gezondheidseffecten.
Zout tekort
De kan op zout tekort is erg klein. Een tekort kan ontstaan bij ernstige diaree.In dit geval moet er veel worden gedronken
en zout worden gegeten om het tekort aan te vullen.

Ongewenste effecten bij te veel zout.
Hoge bloeddruk
Hart- en vaatziekten
Nierziekten
Maagkanker
Botontkalking

Risicogroepen.
Mensen met overgewicht:zij hebben vaak al een hogere bloeddruk en lopen door extra zout nog meer kan op
hart-en vaatziekten.
Ouderen: de nierfunctie wordt minder bij het ouder worden. Ouderen verliezen daardoor minder zout.
het is voor ouderen extra belangrijk om voldoende te drinken, want ze hebben meer vocht nodig om dezelfde
hoeveelheid zout kwijt te raken.