Groenten.
Dat groenten gezond zijn, daar is
iedereen het over eens.
Wat is gezonder rauw of gekookt?

 



Groente levert belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen en voedingsvezels. In groente zit onder andere
vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. Afhankelijk van het ras, het seizoen en bodem, bemesting
en klimaat kunnen de gehaltes voedingsstoffen variëren.

In groente zitten bovendien veel bioactieve stoffen, zoals carotenoïden, die een gezondheidsbevorderend effect hebben.

Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.. Variëren met groente is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Vitaminepillen kunnen groente nooit helemaal vervangen, omdat daar bijvoorbeeld
geen vezels of de goede combinatie van bioactieve stoffen in zitten.

Koken
Groente verliest tussen de 20 en 50% van de vitamines als het wordt gekookt. Kook groente niet langer dan noodzakelijk en kook het in weinig water. Ook kun je groente blancheren of stomen. Door te stomen blijft er meer smaak en vitamine Behouden. Zo blijven de meeste vitamines behouden. Het is aan te raden groente uit blik of pot kort te verwarmen tot het kookpunt.

Waarom groenten koken?
Groenten worden gekookt zodat ze makkelijker verteerd kunnen worden.Het verteringssysteem bevat niet over de juiste
enzymen om alle stoffen uit de rauwe groente goed te verteren. Als voedsel niet goed wordt verteerd, worden niet alle voedingsstoffen optimaal door het lichaam opgenomen.

Zijn rauwe groenten altijd beter?

Rauwkost is gezond, maar alleen maar rauwkost eten, is af te raden. Sommige voedingsstoffen zijn beter beschikbaar voor opname in gekookte groenten doordat de celwandstructuur dan is opengebroken. Dat geldt bijvoorbeeld voor lycopeen uit tomaten en glucosinolaten uit koolsoorten. Om meer voedingsstoffen uit rauwe groenten op te nemen helpt goed kauwen. Door kauwen wordt de celwand ook gedeeltelijk kapot gemaakt en kunnen verteringsenzymen uit het darmsap beter inwerken.

Voor de opname van vetoplosbare voedingsstoffen, zoals vitamine E, lycopeen en andere carotenoïden, is een kleine hoeveelheid vet nodig. Groenten worden vaak gegeten als onderdeel van de warme maaltijd waarin doorgaans voldoende vet aanwezig is.